Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.

Ένας Πλεούμενος Βράχος στην Κοιλάδα του Θανάτου




Η κοιλάδα του θανάτου, που ονομάστηκε έτσι από μεταναστεύοντες αποίκους το 1849, βρίσκεται στην έρημο Μοχάβε και διαθέτει τα χαμηλότερα, τα πιο ξηρά και τα πιο χαμηλά σημεία στη Βόρειο Αμερική (86μ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Το όνομά της δεν είναι τυχαίο : είναι το θερμότερο μέρος στη Γη. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 56.7°C, στις 10 Ιουλίου 1913.
Μοιάζει βγaλμένη από ταινία Φαρ-Ουέστ και εκεί παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο: '' ΟΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΤΡΕΣ''. Είναι διάσπαρτοι βράχοι που βρίσκονται στην κοίτη της ξεραμένης λίμνης Ρέιστρακ. Πίσω τους υπάρχουν ίχνη συρσίματος μήκους εκατοντάδων μέτρων, που μαρτυρούν ότι οι πέτρες κινήθηκαν πάνω στο έδαφος . Μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στη δύναμη του ανέμου που κινείται με μεγάλες ταχύτητες στο βυθό της σχετικά λείας και επίπεδης λίμνης. Άλλοι λένε ότι η κίνησή τους οφείλεται στον πάγο που σχηματίζεται όταν πέφτει η θερμοκρασία, ο οποίος, όταν λιώνει, παρασύρει τις πέτρες. 


koilada-tou-thanatou-kalifornia (1)


koilada-tou-thanatou-kalifornia (2)






Η κοιλάδα του θανάτου ... ανθισμένη! 

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες της κοιλάδας το φετινό Φεβρουάριο του 2016. Η κοιλάδα του θανάτου μετατρέπεται σε κοιλάδα της ζωής. Οι άφθονες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου σε συνδιασμό με τις κατάλληλες θερμοκρασίες, ξύπνησαν απ΄ το λήθαργο εκατομμύρια σπόρους που περίμεναν υπομονετικά με αποτέλεσμα η κοιλάδα να πλημμυρίσει από πολύχρωμα λουλούδια. Ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, αφού η τελευταία μεγάλη άνθιση ήταν το 2005 και η προηγούμενη το 1998.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου