Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΛΙΜΝΗ ΒΟΣΤΟΚ



    Η λίμνη Βοστόκ είναι μάζα γλυκού νερού που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε βάθος 3.700 με 4.100 μέτρων κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Είναι μια από 150 περίπου γνωστές υποπάγιες λίμνες γλυκού νερού και η μεγαλύτερη από όλες τις άλλες.
    Ο τόπος που βρίσκεται είναι ένα από τα ανεξερεύνητα μέρη του πλανήτη. Το 1950 ένας Ρώσος επιστήμονας εξέφρασε την εικασία ύπαρξης μιας τέτοιας λίμνης στο σημείο αυτό, αλλά πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι το 1974 και το 1996, που αποδείχθηκε η ύπαρξή της. Υφίσταται ο ισχυρισμός ότι είναι απομονωμένη από τον πλανήτη τουλάχιστον επί 15 εκατομμύρια χρόνια.
    Ρώσοι ερευνητές έλαβαν τα πρώτα δείγματα πάγου από τα νερά της λίμνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν, πως αυτός ο πάγος μπορεί να έχει ιδιαίτερες φυσικές ιδιότητες Η ανάλυση του πάγου μπορεί να αποφέρει ασυνήθιστα αποτελέσματα και θα επιτρέψει να ρίξουμε μια ματιά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πίσω στο παρελθόν της Γης. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι η εξέταση των δειγμάτων θα επιτρέψει να γίνουν κάποιοι συσχετισμοί με την ιστορία της εξέλιξης ακόμη και σε άλλους πλανήτες, καθώς η  μελέτη παρόμοιων λιμνών ευρισκόμενων κάτω από τον πάγο μπορεί να συγκριθεί με αυτό που υπάρχει στον Άρη. Υποθέτουν δηλαδή ότι στον Άρη υπάρχουν στρώματα πάγου και σε αυτόν τον πλανήτη έχουν ανακαλύψει κάποια μόρια νερού. Έτσι η λίμνη κάτω από το στρώμα πάγου θα βοηθήσει να οικοδομήσουμε υποθέσεις σχετικά με την πορεία της γένεσης της ζωής σε άλλους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος. Επίσης η ανάλυση του νερού μπορεί να βρει την απάντηση σε ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα, το οποίο αφορά τους αρχαίους μικροοργανισμούς, που υπήρχαν κάποτε στον πλανήτη μας.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μη μολυνθεί το οικοσύστημα της λίμνης από την ανθρώπινη παρέμβαση.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου