Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΤΗΕ GREAT SALΤ LAKE

Όπως φανερώνει και το όνομά της, η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη ή Great Salt Lake στη βόρεια Γιούτα, είναι η μεγαλύτερη αλμυρή λίμνη στο δυτικό ημισφαίριο και η τέταρτη μεγαλύτερη κλειστή λίμνη στον κόσμο. Αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται τόσο αλάτι, η απάντηση είναι απλή : επειδή είναι κλειστή, το νερό απομακρύνεται μόνο μέσο της εξάτμισης έχοντας πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήν του θαλασσινού νερού. Πέρα από αυτό, οι ποταμοί Τζόρνταν, Γουέμπερ και Μπέαρ «εφοδιάζουν» τη λίμνη με νέα μεταλλικά στοιχεία κάθε χρόνο. Αποτέλεσμα; Eπειδή το νερό εξατμίζεται, ενώ τα ορυκτά όχι, η συγκέντρωση των ορυκτών στη λίμνη συνεχώς αυξάνεται.
Όπως είναι φυσικό η Salt Lake έχει πολύ αλάτι για να μπορέσουν να ζήσουν σε αυτήν ψάρια ή άλλα υδρόβια είδη. Μόνο γαρίδες και μύγες άλμης μπορούν να ανεχτούν τα υψηλά επίπεδα αλατιού, ενώ υπάρχει και μεγάλη ποικιλία από φύκια.

Εννοείται πως η λίμνη αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Αν, λοιπόν, είστε ένας από αυτούς, περπατήστε στη λευκή αμμουδιά της φημισμένης παραλίας Bridger Bay Beach και μη διστάσετε να κάνετε μια βουτιά στη λίμνη. Νομίζετε πως θα βουλιάξετε; Όχι βέβαια! Αλλά αξίζει, ξαπλωμένοι στην επιφάνεια του νερού και επιπλέοντας σαν φελλοί, να απολαύστε τον ήχο από τα γλαροπούλια που πετούν από πάνω σας.

  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου