Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ – Η ΓΗ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ

Η λέξη Καππαδοκία είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από το Περσικό Κατπατούκα που σημαίνει "η χώρα των όμορφων αλόγων" . Απλώνεται σ ένα εκτεταμένο οροπέδιο με υψόμετρο 1.500μ. στην ανατολική Μικρά Ασία, 300 χλμ.  από την Άγκυρα και εκτείνεται από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την οροσειρά του Ταύρου.

 

Για να προσανατολιστείτε ακόμα καλύτερα φανταστείτε την σαν ένα ανεστραμμένο τρίγωνο οι πλευρές του οποίου ορίζονται από τις πόλεις Ακσαράϊ  στα δυτικά, Καισάρεια στα ανατολικά και Νίγδη στο νότο.  Σ΄ αυτό το τρίγωνο τους προϊστορικούς χρόνους τα βουνά Ερτζιγές (ο Α ρ γ α ί ο ς των αρχαίων, 3917 μέτρα ύψος) και Χασάν (3.268 μ.) βάλθηκαν να συναγωνίζονται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι απανωτές εκρήξεις τους σκέπασαν την περιοχή και έντυσαν το οροπέδιο με λάβα, λάσπη, βασάλτη και ανδεσίτη. Οι διαβρώσεις που υπέστη μετά το ηφαιστειογενές περίβλημα από τους ανέμους και τα νερά δημιούργησαν ένα εξωπραγματικό, φαντασμαγορικό τοπίο.








Η γεωμορφία της Καππαδοκίας, με τις βραχώδεις απότομες κορυφές, τα οροπέδια και τις κοιλάδες, συνιστά το απόλυτα συναρπαστικό τοπίο. Για το λόγο αυτό οργανώνονται πτήσεις με αερόστατο, οι οποίες αποτελούν εμπειρία ζωής για όσους καταφέρνουν να νικήσουν τον φόβο και τις αναστολές τους. Τα αερόστατα πολλές φορές πετούν πολύ χαμηλά, για να μπορούν να απολαύσουν οι τολμηροί επισκέπτες από πολύ κοντά τη μοναδικό, σχεδόν σεληνιακό τοπίο της Καππαδοκίας. Τα παράξενα τοπία με τους αλλόκοτους γεωλογικούς σχηματισμούς, οι τρωγλοδυτικοί ναοί και τα υπόγεια χωριά, οι προελληνικές λατρείες και τα εξωγήινα τοπία της Καππαδοκίας συνιστούν ένα υπέροχο πολιτιστικό ταξίδι στην εξωτική πατρίδα του αυθεντικού Άγιου Βασίλη, αλλά η πτήση με το αερόστατο είναι μια πραγματικά ανεπανάληπτη εμπειρία που θα συνοδεύει τον επισκέπτη μια ζωή.







Τέλος, πέρα από τη φυσική ομορφιά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη ιστορική σημασία που έχει για τους Έλληνες η Καππαδοκία, καθώς ήταν μια περιοχή όπου η ελληνική παρουσία ήταν έντονη ήδη από την αρχαιότητα. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή (1922), όμως, οι Έλληνες της Καππαδοκίας αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, όπως και όλοι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου αφήνοντας πίσω τους τα ίχνη ενός λαμπρού πολιτισμού που ο επισκέπτης θαυμάζει ακόμα και σήμερα.

.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου