Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ο δρόμος του Ατλαντικού



Ο δρόμος του Ατλαντικού βρίσκεται στη Νορβηγία και είναι ακριβώς αυτό: ένας δρόμος πάνω από το βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, που συνδέει τη Νορβηγία με τα νησιά της περιοχής. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, πάνω από τη θάλασσα.




Έχει απότομες στροφές, επαναλαμβανόμενες ανηφόρες και κατηφόρες και πολύ συχνά τα κύματα σκεπάζουν τα αυτοκίνητα που τον διασχίζουν. Έχει μήκος 8,3 χιλιόμετρα και μια σειρά από 12 γέφυρες που στηρίζονται σε διαδοχικές νησίδες. Μια από τις πιο γνωστές είναι η γέφυρα Storseisundet, την οποία οι κάτοικοι αποκαλούν “μεθυσμένη γέφυρα” λόγω των διαφορετικών κλίσεων που έχει.








Η κατασκευή του δρόμου άρχισε το 1983, κράτησε 6 χρόνια και διακόπηκε 12 φορές από τυφώνες που έπληξαν την περιοχή. Θεωρείται ένα κατασκευαστικό θαύμα, διατηρείται ως πολιτιστική κληρονομιά και έχει χαρακτηριστεί “ Εθνική τουριστική διαδρομή της Νορβηγίας”, το “καλύτερο οδικό ταξίδι στον κόσμο” και η “κατασκευή του αιώνα της Νορβηγίας”.






Πολλοί είναι αυτοί που τον διασχίζουν για τη μοναδική αίσθηση που προσφέρει. Σε περίπτωση καταιγίδας τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα.
Υπάρχει πιθανότητα να παρατηρήσει κάποιος φάλαινες και φώκιες καθώς διασχίζει το δρόμο. Υπάρχουν άφθονα ψάρια στην περιοχή, γι' αυτό μια γέφυρα έχει κατασκευαστεί ειδικά για τους ψαράδες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου