Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ροράιμα



Στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας-Γουϊάνας βρίσκεται το εθνικό πάρκο Camaima, γνωστό για τις ψηλές, επίπεδες κορυφές που οι αυτόχθονες ονομάζουν tepui, δηλαδή “σπίτι των θεών”. Αυτές οι βουνοκορφές είναι από τους παλαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς, από την εποχή του Προκάμβριου.






Στην οροσειρά Pacaraima βρίσκεται το ψηλότερο επίπεδο βουνό, το όρος Ροράιμα, με ύψος 2810 μέτρα. Είναι σαν ένα τεράστιο τραπέζι να υψώνεται ψηλά στον ουρανό. Η επίπεδη επιφάνεια της κορυφής έχει έκταση 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ανακαλύφθηκε το 1596 από τον Βρετανό εξερευνητή Sir Walter Raleigh. Ενέπνευσε τον Sir Arthur Conan Doyle να γράψει το περίφημο μυθιστόρημα “Lost World” (Χαμένος κόσμος), που δημοσιεύθηκε το 1912. Είναι ένα μυθιστόρημα περιπέτειας, σχετικά με μια αποστολή στη λεκάνη του Αμαζονίου που ανακαλύπτει ότι δεινόσαυροι και άλλα προϊστορικά ζώα εξακολουθούν να επιβιώνουν. Το 2006 γυρίστηκε το ντοκυμαντέρ: “The Real Lost World” που περιγράφει τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του βουνού καθώς και την απίστευτη φύση του. Μπορεί να μην βρέθηκαν δεινόσαυροι αλλά η απομόνωση του οικοσυστήματος βοήθησε να εξελιχθούν μοναδικά είδη.






 



Σχεδόν το σύνολο της επιφάνειας είναι ψαμμίτης. Στην κορυφή υπάρχουν μόνο βρύα και λειχήνες. Η βροχή που πέφτει σχεδόν κάθε μέρα,παρασύρει τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο έδαφος. Τροπικά δάση βρίσκονται γύρω από το βουνό. Σχηματίζονται 56 καταρράκτες και 52 λίμνες. Εδώ υπάρχει και ο περίφημος καταρράκτης Angel, ο ψηλότερος του κόσμου.
Η ανάβαση στο βουνό είναι πολύ δύσκολη και γίνεται μόνο με έμπειρους οδηγούς.

Angel Falls:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου